SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – CUKIERNIK
1. Zawód cukiernik- 751201
Cukiernik zajmuje się produkcją różnych ciasteczek, ciast, tortów, deserów, cukierków, lodów, pieczywa cukierniczego trwałego oraz wykonuje elementy dekoracyjne wyrobów cukierniczych.
2. Informacje dodatkowe
Szkoła kształci w tym zawodzie:
- uczniów – zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnej pracowni cukierniczej, cukierni Auchan i cukierni „Niebo w gębie”
- pracowników młodocianych – zajęcia praktyczne odbywają się u pracodawców
w cukierniach, a kształcenie teoretyczne w szkole
Zajęcia praktyczne trwają w klasie pierwszej i drugiej – dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej – trzy dni w tygodniu. Pracownikom młodocianym ten okres zalicza się do stażu pracy, dodatkowo otrzymują oni wynagrodzenie, zgodne z przepisami prawa pracy.
W Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie Cukiernik realizują dodatkowo zajęcia w ramach programu „ Kreatywny Cukiernik“, którego głównym celem jest rozwijanie kreatywności uczniów i zainteresowanie ich tym zawodem. Ponadto organizowane są wyjazdy na Targi Branżowe np. Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL do Kielc i Lublina.
Uczniowie od wielu lat uczestniczą w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik uzyskując tytuł laureata, finalisty.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika technologii żywności i średnie wykształcenie.
3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia.
TG.04: Produkcja wyrobów cukierniczych oraz może uzyskać tytuł czeladnika po zdaniu egzaminu w Izbie Rzemieślniczej.
4. Sylwetka Absolwenta.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie Cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
– sporządzania półproduktów cukierniczych np. kremów, mas, polew cukierniczych,
– sporządzania wyrobów cukierniczych np. pączków, tortów, faworków, ciasteczek,
– dekorowania wyrobów cukierniczych np. masami cukrowymi, elementami z masy karmelowej,
– obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej.
5. Po zakończeniu edukacji absolwenci – cukiernicy – mogą podjąć pracę w zakładach cukierniczych rzemieślniczych i przemysłowych, kontynuować naukę w technikum lub na kursach zawodowych. Mogą również otworzyć własną działalność gospodarczą.
6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia.
Szkoła posiada pracownię cukierniczą wyposażoną w nowoczesne urządzenia i sprzęt umożliwiający prowadzenie procesów technologicznych od przygotowania surowców, poprzez wykonywanie półproduktów, aż do uzyskania i dekoracji wyrobów gotowych.
Szkolna pracownia jest ośrodkiem egzaminacyjnym, w którym przeprowadzane są egzaminy zawodowe organizowane przez OKE w Krakowie.