Godło

Wirtualny spacer

Aktualny projekt UE

Szkoła partnerska



KEZiT

Szkoła promująca zdrowie

Archiwum

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski i biologia

1. Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i bardzo atrakcyjny zawód  stworzony  dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów.  Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane z organizacją imprez gastronomicznych od  zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność  planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania  jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. Absolwent będzie miał świadomość w jaki sposób żywienie wpływa na zdrowie i samopoczucie w myśl zasady „Dobre zdrowie receptą na sukces!” Podczas nauki na tym kierunku uczniowie poznają też programy komputerowe, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.

2. Informacje dodatkowe:

Na tym kierunku istnieje możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji i kompetencji zawodowych na kursach, warsztatach lub podczas staży zarówno krajowych jak i zagranicznych.

Najbardziej popularne kursy to :

a) Kurs kelnerski

b) Kurs barmański dla uczniów pełnoletnich

c) Kurs baristyczny z elementami latte – art

d) Kurs carvingu – czyli umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach

e) Kurs dietetyki – czyli poznania różnych modeli żywienia oraz sposobu żywienia w różnych schorzeniach

f) Kurs obsługi kasy fiskalnej

W związku z realizacją projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” uczniowie  mogą odbywać płatne staże krajowe  podczas wakacji w różnych renomowanych restauracjach i hotelach. Natomiast staże zagraniczne odbywają się w ciągu roku szkolnego w ramach projektu Erasmus+ w różnych europejskich krajach m.in. Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Bułgaria. Staże pozwalają na poznanie struktury organizacyjnej zakładu oraz specyfiki pracy w zależności od rodzaju lokalu a także poznanie potraw, zwyczajów, tradycji narodowych  i kultury odwiedzanego kraju.

Uczniowie uczący się na tym kierunku mogą startować w różnych konkursach kulinarnych np. Kreatywny kucharz, Młody kreator sztuki kulinarnej lub stanąć w szranki rywalizacji w olimpiadach np. Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności, gdzie uzyskanie tytułu finalisty lub laureata w etapie centralnym zwalnia z części pisemnej kwalifikacji TG..07 i TG16 z wynikiem 100% , a także daje możliwość dostania się na wiele uczelni bez postępowania kwalifikacyjnego.

Mogą również startować w Olimpiadzie o Zdrowym Stylu Życia, Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych z dziedziny gastronomicznej.

3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

TG.07 – Sporządzanie potraw i napojów

TG.16  – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Podczas nauki uczniowie realizują przedmioty na poziomie rozszerzonym z biologii i języka angielskiego.

4. Po ukończeniu szkoły absolwent będzie umiał:

– sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,

–  prawidłowo obsługiwać konsumenta,

–  prowadzić własną działalność gospodarczą,

–  projektować i aranżować wnętrza sali konsumpcyjnych

–  układać menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe

– organizować kompleksową obsługę przyjęć organizowanych w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering

– posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami.

Ukończone dodatkowo kursy lub staże pozwolą na dynamiczny rozwój zawodowy absolwenta i możliwość pracy jako szef kuchni, menadżer restauracji lub prowadzenie własnej działalności gastronomicznej.

5. Technik żywienia i usług gastronomicznych ma możliwość pojęcia pracy:

– jako kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty a także  na promach,  statkach i innych środkach transportu

– kierownik do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych

– manager zakładu gastronomicznego

– organizator imprez okolicznościowych

– mistrz sztuki kulinarnej

– doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki

– w firmie cateringowej

– prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie szeroko pojętej gastronomii i obsługi konsumenta.

KONTYNUACJA NAUKI

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku :

Technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych np.

Dietetyka, Dietoterapia, Żywienie w sporcie, Żywienie zbiorowe

6. Baza dydaktyczna

Zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się w dwóch pracowniach gastronomicznych oraz pracowni obsługi konsumenta, które są nowoczesne i doskonale wyposażone w sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych i pasji kulinarnych.

tech-usl-gastronomicznych

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH