TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski i biologia
1. Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych, chcą „ smakować życie” poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane z organizacją imprez gastronomicznych od zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. Absolwent będzie miał świadomość w jaki sposób żywienie wpływa na zdrowie i samopoczucie w myśl zasady „Dobre zdrowie receptą na sukces!” Podczas nauki na tym kierunku uczniowie poznają też programy komputerowe, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
2. Informacje dodatkowe:
Na tym kierunku istnieje możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji i kompetencji zawodowych na kursach, warsztatach lub podczas staży zarówno krajowych jak i zagranicznych.
Najbardziej popularne kursy to :
a) Kurs kelnerski
b) Kurs barmański dla uczniów pełnoletnich
c) Kurs baristyczny z elementami latte – art
d) Kurs carvingu – czyli umiejętności rzeźbienia w warzywach i owocach
e) Kurs dietetyki – czyli poznania różnych modeli żywienia oraz sposobu żywienia w różnych schorzeniach
f) Kurs obsługi kasy fiskalnej
W związku z realizacją projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” uczniowie mogą odbywać płatne staże krajowe podczas wakacji w różnych renomowanych restauracjach i hotelach. Natomiast staże zagraniczne odbywają się w ciągu roku szkolnego w ramach projektu Erasmus+ w różnych europejskich krajach m.in. Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Bułgaria. Staże pozwalają na poznanie struktury organizacyjnej zakładu oraz specyfiki pracy w zależności od rodzaju lokalu a także poznanie potraw, zwyczajów, tradycji narodowych i kultury odwiedzanego kraju.
Uczniowie uczący się na tym kierunku mogą startować w różnych konkursach kulinarnych np. Kreatywny kucharz, Młody kreator sztuki kulinarnej lub stanąć w szranki rywalizacji w olimpiadach np. Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności, gdzie uzyskanie tytułu finalisty lub laureata w etapie centralnym zwalnia z części pisemnej kwalifikacji TG..07 i TG16 z wynikiem 100% , a także daje możliwość dostania się na wiele uczelni bez postępowania kwalifikacyjnego.
Mogą również startować w Olimpiadzie o Zdrowym Stylu Życia, Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych z dziedziny gastronomicznej.
3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
TG.07 – Sporządzanie potraw i napojów
TG.16 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Podczas nauki uczniowie realizują przedmioty na poziomie rozszerzonym z biologii i języka angielskiego.
4. Po ukończeniu szkoły absolwent będzie umiał:
– sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
– prawidłowo obsługiwać konsumenta,
– prowadzić własną działalność gospodarczą,
– projektować i aranżować wnętrza sali konsumpcyjnych
– układać menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe
– organizować kompleksową obsługę przyjęć organizowanych w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
– posługiwać się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami.
Ukończone dodatkowo kursy lub staże pozwolą na dynamiczny rozwój zawodowy absolwenta i możliwość pracy jako szef kuchni, menadżer restauracji lub prowadzenie własnej działalności gastronomicznej.
5. Technik żywienia i usług gastronomicznych ma możliwość pojęcia pracy:
– jako kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty a także na promach, statkach i innych środkach transportu
– kierownik do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych
– manager zakładu gastronomicznego
– organizator imprez okolicznościowych
– mistrz sztuki kulinarnej
– doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki
– w firmie cateringowej
– prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie szeroko pojętej gastronomii i obsługi konsumenta.
KONTYNUACJA NAUKI
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku :
–Technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych np.
– Dietetyka, Dietoterapia, Żywienie w sporcie, Żywienie zbiorowe
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – PREZENTACJA KIERUNKU
6. Baza dydaktyczna
Zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się w dwóch pracowniach gastronomicznych oraz pracowni obsługi konsumenta, które są nowoczesne i doskonale wyposażone w sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych i pasji kulinarnych.