Godło

Najlepsze technika 2019

Nabór elektroniczny

Wirtualny spacer

Aktualny projekt UE

Nasi partnerzy

Szkoła partnerska



KEZiT

Szkoła promująca zdrowie

Archiwum

Nowość! Kelner

czym-zajmuje-sie-kelner-300x201

  1. Kelner, to atrakcyjny zawód dla wszystkich, którzy lubią kontakt z innymi ludźmi. Jest to zawód o pięknej, długoletniej tradycji. Kelner powinien posiadać nienaganne maniery, umiejętność obsługi gościa oraz wiedzę na temat serwowanych potraw. Obecnie, osoba pełniąca funkcje kelnera zajmuje się nie tylko podawaniem potraw i napojów, ale jest również doskonałym doradcą i dba o należytą atmosferę podczas pobytu gości w restauracji.

 

  1. Informacje dodatkowe:

Nauka w szkole będzie trwała 3 lata. Lekcje teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych będą odbywać się w szkole, przez 3 dni w tygodniu, natomiast 2 dni w tygodniu uczniowie będą spędzać w najlepszych rzeszowskich restauracjach, zdobywając umiejętności praktyczne. Uczniom- pracownikom młodocianym ten okres będzie zaliczał się do stażu pracy. Dodatkowo, zgodnie z przepisami prawa pracy otrzymają oni wynagrodzenie.

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika usług kelnerskich i średnie wykształcenie

Ambitni uczniowie mogą startować w konkursach międzyszkolnych, takich jak: Konkurs nakrywania stołów, Mistrzostwa młodych kelnerów, Konkurs barmański, Konkurs baristyczny.

Uczniowie będą też mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności podczas przygotowywania stołów na bankiety organizowane przez szkołę oraz obsługę gości w trakcie bankietów w szkole i poza nią.

 

  1. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

Kwalifikacja HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich, która obejmuje:

– sporządzanie potraw i napojów w części handlowo – usługowej zakładu gastronomicznego,

– wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości,

– rozliczanie usług kelnerskich oraz dodatkowo tytuł czeladnika, po zdaniu egzaminu w Izbie Rzemieślniczej.

 

  1. Sylwetka zawodowa absolwenta

Absolwent po ukończeniu szkoły jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

– planowanie jadłospisów,

– przygotowanie dań w części handlowo – usługowej zakładu,

– wykonywanie czynności związanych z przyjmowaniem gości: (przygotowanie sali i stołów zgodnie z zamówieniem, serwowanie potraw i napojów zgodnie z zasadami obsługi gości, komunikowanie się z gośćmi na każdym etapie obsługi, również w języku obcym, rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe),

– realizacja zamówień room service,

– podawanie potraw i napojów z zastosowaniem serwisu specjalnego,

– sporządzanie napojów mieszanych i praca w barze,

– obsługa elektronicznych urządzeń rejestrujących i kas kelnerskich,

– stosowanie programów komputerowych wspomagających rozliczanie usług kelnerskich i wykonywanie zadań w gastronomii.

 

  1. Możliwość pojęcia pracy:

Kelner może znaleźć zatrudnienie wszędzie tam, gdzie świadczone są usługi gastronomiczne. Są to: hotele, pensjonaty, statki, restauracje, kawiarnie, bary, nocne kluby i dyskoteki, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, firmy cateringowe oraz lokale nastawione na organizację wesel i różnego rodzaju imprez, bankietów. Może również prowadzić samodzielną działalność gospodarczą.

 

  1. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

W szkole są dwie pracownie gastronomiczne ze stanowiskami do sporządzania potraw i napojów. Pracownie są wyposażone w nowoczesny sprzęt i urządzenia. Są to piece konwekcyjno-parowe, schładzarka szokowa, cyrkulator i inne, które pozwalają na prowadzenie procesów technologicznych, zgodnie z najnowszymi trendami.

Jest również profesjonalnie wyposażona pracownia obsługi konsumenta ze stanowiskiem barowym wyposażonym w ladę barową z hokerami, chłodziarkę barową, dystrybutor napojów zimnych, kostkarkę do lodu, ekspres do kawy oraz niezbędny sprzęt barmański.

W pracowni znajdują się również stanowiska obsługi gości wyposażone w: stoły restauracyjne z kompletem krzeseł, wózki kelnerskiej, stojaki bufetowe, wózki do flambirowania, podgrzewacz do talerzy, stojaki ekspozycyjne bufetowe i wiele innych.

Ponadto szkoła zapewnia uczniom dostęp do sal restauracyjnych i bankietowych w rzeszowskich lokalach gastronomicznych.

Szkoła i pracownie są ośrodkiem egzaminacyjnym, w których przeprowadzane są egzaminy zawodowe, organizowane przez OKE w Krakowie.