SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA – KUCHARZ
Zawód kucharz w Branżowej Szkole I stopnia nr 9
1. Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Ponadto jest on w pełni zaangażowany w organizację przyjęć, bankietów i imprez okolicznościowych. Zawód ten przynosi prestiż i wysokie zarobki. Absolwenci tego kierunku nie mają problemu z zatrudnieniem, gdyż jako pracownicy młodociani realizują zajęcia w wielu renomowanych restauracjach , hotelach, barach i innych lokalach gastronomicznych Rzeszowa i okolic.
Zajęcia praktyczne w szkolnych pracowniach umożliwiają przyszłym pracownikom na głębsze poznanie tajników swego zawodu i wykorzystanie wiedzy podczas przyrządzania potraw. Realizacja programu „Kreatywny kucharz” pozwala naszym uczniom zdobyć dodatkowe umiejętności oraz wykazać się własną kreatywnością i kunsztem – wręcz artystycznym.
2. Informacje dodatkowe
Nauka w szkole trwa 3 lata, pracownikom młodocianym ten okres zalicza się do stażu pracy, dodatkowo otrzymują oni wynagrodzenie, zgodne z przepisami prawa pracy.
Lekcje teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych odbywają się w szkole, w ciągu 3 dni, natomiast umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają przez 2 dni u pracodawców.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, aby uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych i średnie wykształcenie.
3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
TG.07 „ Sporządzanie potraw i napojów” oraz tytuł czeladnika, jeśli zdaje egzamin w Izbie Rzemieślniczej.
4. Sylwetka absolwenta
Absolwent po ukończeniu szkoły jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– sporządzania potraw i napojów,
– przestrzegania zasad racjonalnego żywienia,
– obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów, co daje dodatkowe możliwości zatrudnienia w sanatoriach i szpitalach,
– planowania i sporządzania kart menu,
– profesjonalnego dekorowania potraw i przygotowywania ich ekspozycji,
– współpracy w zespole i nabycia doświadczenia w przygotowaniu bankietów, wesel i różnych uroczystości.
Ponadto nabywa umiejętności w posługiwaniu się językami obcymi, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych i odpowiedzialności.
Nowe trendy w działalności usługowej, zmiana trybu życia i nawyków społeczeństwa, powodują, że zawód kucharza staje się zawodem bardzo poszukiwanym i modnym.
5. Wraz ze wzrostem prestiżu i nabyciem dodatkowych umiejętności w zawodzie kucharze znajdują zatrudnienie w różnych zakładach typu otwartego- restauracjach, hotelach, barach, domach wczasowych i sanatoryjnych, statkach, punktach małej gastronomii oraz zakładach typu zamkniętego- stołówkach i szpitalach, zarówno w sferze budżetowej , jak i prywatnych placówkach, także typu spa. Mogą pracować w firmach cateringowych lub prowadzić samodzielną działalność gospodarczą.
Wybierając zawód kucharza, należy pamiętać, że ma on ogromną przyszłość i otwiera wiele drzwi rozwoju zawodowego.
6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
W szkole są dwie pracownie gastronomiczne wyposażone w nowoczesny sprzęt i urządzenia: np. piece konwekcyjno-parowe, chłodziarki szokowe, stoły do flambirowania, które pozwalają na prowadzenie procesów technologicznych, przygotowywanie potraw i napojów. Przygotowane w czasie zajęć potrawy można prezentować w nowoczesnej Sali Obsługi Konsumenta.
Szkoła i pracownie są ośrodkiem egzaminacyjnym, w których przeprowadzane są egzaminy zawodowe organizowane przez OKE w Krakowie.