Godło
Najlepsze technika 2020
Najlepsze Technika 2020

Nabór elektroniczny
Wirtualny spacer
Aktualny projekt UE
Nasi partnerzy
Szkoła partnerska


KEZiT
Szkoła promująca zdrowie
Archiwum

Konkurs gastronomiczny

 W dniu 19 marca Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1  w Tarnobrzegu był organizatorem Międzywojewódzkiego  Konkursu Gastronomicznego przeprowadzonego w dwóch kategoriach: „Kreatywny Kucharz” i „Magiczny Stół”. Patronat Honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Tarnobrzega pan Norbert Mastalerz oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny rozpoczął Dyrektor ZSP nr 1 Piotr Wałcerz, który powitał uczestników i przybyłych gości. Władze miasta reprezentowała pani Anna Czaplińska – naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia, Kultury i Sportu. W swoim wystąpieniu życzyła wszystkim uczestnikom zwycięstwa, kreatywności i kontynuowania zainteresowań kulinarnych.

Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: „Magiczny Stół” i „Kreatywny Kucharz”.

W pierwszej rywalizowało ze sobą 10 uczniów. Zadanie polegało na aranżacji stołu zgodnie z główną tematyką: „Z wizytą u Hrabiego Tarnowskiego”

Komisja  Konkursowa w składzie:

– Pan Krzysztof Jonaszek – kierownik gastronomii Hotelu „Mały Rzym” w Sandomierzu,

– Pan Dawid Barszczewski – kierownik restauracji w Hotelu „Grand” w Rzeszowie,

wyłoniła zwycięzców i przyznała wyróżnienia:

I miejsce zdobyła nasza uczennica  – Martyna Plizga  z kl. 3 HKL .

 Uczennica przygotowała stół pod tytułem ” W hesperyjskim sadzie”

W  Kreatywnym Kucharzu rywalizowało ze sobą 19 uczniów. Zadanie polegało na sporządzeniu przez każdego uczestnika dwóch dań: zakąski wegetariańskiej i dania głównego z piersi indyczej.

Komisja  Konkursowa w składzie:

– Pan Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny firmy RM GASTRO w Wadowicach,

– Pan Piotr Sabala –  szef kuchni  Hotelu „Arłamów”,

– Pan Robert Pawlik – Hotel „ Mały Rzym” przedstawiciel Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,

– Pan Tomasz Ciaś  –  Hotel „Atena” w Mielcu

– wylosowani nauczyciele

wyłoniła zwycięzców i przyznała wyróżnienia. Naszą szkołę reprezentowali Kamil Siwiec z kl. 3 KT oraz Patrycja Szponar z kl.4 KT.

Kamil Siwiec z kl. 3 KT uzyskał wyróżnienie za przygotowanie następujących potraw :

Przystawka:

Ruloniki z cukinii i bazyliowego twarożku uzupełnione suszonym marynowanym pomidorem.

 Danie główne :

Śródziemnomorska rolada z piersi indyka w towarzystwie pieczonych marynowanych ziemniaków,  podane z puree z dyni.

 

Tuż za nim uplasowała się Patrycja Szponar z kl. 4 KT, która przygotowała następujące potrawy:

Przystawka: 

Caprese  w koronie z cukinii podane na gnieździe warzywnym.

Danie główne :

Faszerowana piramidka z indyka z wachlarzem  ziemniaków w towarzystwie warzyw na czerwonym dywanie.

 

Uczniów do konkursu przygotowywali p. mgr inż. Anna Ulan, p. mgr inż. Małgorzata Pabjańska, p.mgr inż. Iwona Kwater.Pomocą służyli: p.mgr inż. Kazimierz Latocha oraz p.mgr Agnieszka Kunicka i p. mgr Marta Zamoyska.

Bardzo serdecznie gratulujemy wyników uzyskanych przez naszych uczniów. Podczas konkursu opiekę nad uczniami sprawowały:  p. Alicja Depa-Kostecka oraz p. Anna Ulan