Godło
Nabór elektroniczny
Wirtualny spacer
Aktualny projekt UE
Nasi partnerzy
Szkoła partnerska


KEZiT
Szkoła promująca zdrowie
Archiwum

WIELKI SUKCES UCZENNIC NASZEJ SZKOŁY – KAROLINA MATERNIA I MARZENA SIŁKA UZYSKAŁY TYTUŁ FINALISTY ETAPU CENTRALNEGO OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.

„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”  prof. Jan Gawęcki

W dniach 28 -30 marca 2019 roku w Szczecinie w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja odbyły się centralne eliminacje Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W szranki rywalizacji stanęli najlepsi uczniowie z całej Polski, wyłonieni w eliminacjach okręgowych, którzy spełnili wymagane przez Komitet Główny kryterium punktowe.

W eliminacjach wzięło udział 64 uczniów, w tym do tego zaszczytnego grona zakwalifikowało się 19 uczniów techników. I choć jak sama nazwa olimpiady wskazuje, że dotyczy ona znajomości żywności i prawidłowego żywienia, to tematyka wiodąca tegorocznej edycji Olimpiady dotyczyła produktów mlecznych „Produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu”. Eliminacje składały się z dwóch etapów. W pierwszej części – uczniowie mieli do rozwiązania test składający się z uzupełnienia zdań, wyboru 1, 2 lub 3 odpowiedzi z 4 możliwych, przyporządkowania poszczególnych pojęć oraz tzw. pytań na skojarzenia. Drugi etap eliminacji obejmował rozwiązanie projektu związanego z wykorzystaniem warzyw kapustnych w żywieniu, znaczenia substancji bioaktywnych i antyodżywczych oraz mikroflory wpływającej na zdrowie człowieka.

W wyniku tych zmagań Karolina Maternia z klasy II B i Marzena Siłka z klasy III B technikum żywienia i usług gastronomicznych uzyskały tytuł finalisty, który oprócz cennych nagród uprawnia je do zwolnienia z egzaminu teoretycznego w kwalifikacji T.06 i T.15 z wynikiem 100%.

Dodatkowo uczennice mają wstęp bez postępowania kwalifikacyjnego na wiele uczelni, a także 100% z egzaminu maturalnego z rozszerzonej biologii honorowane m.in. przez wydział lekarski Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Olimpiadzie towarzyszyły warsztaty z miksologii drinków bezalkoholowych, smakołyków z mleka czy też zajęcia na temat kawy –  „kawa w pigułce”. Bardzo ważnym aspektem dla nas nauczycieli był niezwykle interesujący wykład prof. Jana Gawęckiego na temat  „Wiedza i para wiedza o zdrowym odżywianiu”, który pokazał, jak niektóre informacje przekazywane przez ludzi nie mających wykształcenia żywieniowego, mogą zagrażać zdrowiu a nawet życiu człowieka. Dodatkowo organizatorzy zaprosili uczestników i opiekunów na wycieczkę autokarową pod hasłem – „Szczecin – Paryż północy”.

Serdecznie gratulujemy naszym Olimpijkom uzyskania tytułu finalisty Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, a także życzymy dalszych sukcesów osobistych i zawodowych.                                                                                              

Do olimpiady uczennice przygotowywały się pod kierunkiem pani mgr inż. Anny Ulan