Godło
Nabór elektroniczny
Wirtualny spacer
Aktualny projekt UE
Nasi partnerzy
Szkoła partnerska


KEZiT
Szkoła promująca zdrowie
Archiwum

KAROLINA MATERNIA WYGRAŁA ELIMINACJE OKRĘGOWE OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI, A MARZENA SIŁKA ZAJĘŁA III MIEJSCE.

SAMSUNG CSC

W piątek, 11 stycznia 2019 roku Zespół Szkół Spożywczych już po raz 23 gościł najlepszych uczniów z województwa podkarpackiego, którym nie zabrakło odwagi, by stanąć w szranki rywalizacji w eliminacjach okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której celem jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemem racjonalnego żywienia oraz promocja zdrowia w codziennym życiu.

Tematyka wiodąca tegorocznej edycji to ”Produkty mleczne – technologia i rola
w żywieniu człowieka”
. A ujmując rzecz trochę kolokwialnie, chodzi o znaczenie mleka
i jego przetworów w prawidłowym żywieniu dzieci, młodzieży oraz dorosłych, a także
o roli napojów fermentowanych i bakterii probiotycznych w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych i nowotworowych.

Otwarcia olimpiady dokonała pani mgr Jadwiga Gargaś, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych, która serdecznie przywitała wszystkich uczestników olimpiady oraz ich opiekunów w gościnnych progach naszej szkoły i życzyła przysłowiowego połamania pióra. Następnie głos zabrał przewodniczący olimpiady dr inż. Tomasz Cebulak, który jest pracownikiem Uniwersytetu Rzeszowskiego, a potem zastępca przewodniczącego komisji pani mgr Marta Jadach–Stupnicka, starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Rzeszowie. Zasady przeprowadzania eliminacji okręgowych oraz regulamin olimpiady przypomniała mgr inż. Anna Ulan, która pełni rolę sekretarza olimpiady. Kolejnym etapem było losowanie 5 nauczycieli, którzy oceniali prace olimpijczyków.

W eliminacjach okręgowych wzięło udział 49 uczniów z różnych szkół, zarówno
z techników jak i liceów. 

Uczniowie mieli do rozwiązania test składający się z 80 zadań, wśród których było 40 zadań jednokrotnego wyboru, w następnych 20 zadaniach należało zadecydować
o prawdziwości lub fałszu, tzw. zadania na TAK lub NIE. Ostatnie 20 pytań to przyporządkowania; za prawidłowe zestawienie 3 par można było uzyskać 2 pkt. Łączna ilość punków za cały test to 100.

 

Zwycięzcą 23 edycji została Karolina Maternia, uczennica II B technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Spożywczych im. T. Rylskiego w Rzeszowie, która uzyskała 83 punkty, co jest 3 wynikiem w Polsce.    II miejsce zajął Piotr Koceniak z II Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Mielcu,  a III miejsce zdobyła uczennica Marzena Siłka z III B technikum żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole.                         

Do eliminacji okręgowych uczennice przygotowywała pani mgr inż. Anna Ulan.

Olimpiada ma charakter ogólnopolski, ponieważ w tym samym czasie obywają się eliminacje w 11 okręgach w całej Polsce. Do etapu centralnego Komitet Główny olimpiady kwalifikuje około 60 uczniów z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów w Polsce.
Z bardzo dużym prawdopodobieństwem  nasze uczennice i trójka pozostałych uczestników będą reprezentować Podkarpacie na eliminacjach centralnych, które w tym roku odbędą w dniach 28 – 30 marca 2019 w Szczecinie.

Serdecznie gratulujemy laureatom i ich opiekunom merytorycznym oraz życzymy powodzenia na szczeblu centralnym.

Uczestnicy olimpiady oraz ich opiekunowie mieli możliwość zwiedzić Podziemną Trasę Turystyczną Rzeszowa oraz unikatowe Muzeum Mleczarstwa, które zawsze stoi otworem dla naszych gości. Dla chętnych była też możliwość uczestniczenia w zajęciach językowych  „Hiszpański i włoski na wesoło – gry i zabawy językowe” oraz możliwość wysłuchania wykładu prof. dr hab. Józefa Korczaka pod tytułem „Znaczenie technologii gastronomicznej w racjonalnym żywieniu człowieka”.

W przygotowanie olimpiady i jej właściwy przebieg zaangażowani byli  następujący nauczyciele:

1. Przygotowanie sali –  B. Bernat, M. Szul, nagłośnienie L. Sienko.
2. Przygotowanie stołów degustacyjnych i obsługa gości oraz prace porządkowe –
M. Pabjańska, I. Kwater, A. Ulan. H. Machowska, M. Chuchla, A. Górniak, M. Latocha.

3. Przygotowanie obiadu, poczęstunku i ciast dla gości: M. Borzęcka, M. Świder, pracownicy kuchni internatu pod kierunkiem pani F. Gołąb.
4. Obsługa recepcji – D. Bukowska,
5. Przygotowanie materiałów związanych z olimpiadą oraz drukowanie dyplomów
i prezentacja filmu  – E. Kraska, P. Muszyński, K. Latocha, M. Kluz – Kula, S. Stecka.

6. Pozyskanie nagród od sponsorów i przygotowanie upominków – A. Ulan
7. Oprowadzanie po Podziemnej Trasie Turystycznej  –  M.Krok, E. Matuszkiewicz.
8. Hiszpański i włoski na wesoło –  gry i zabawy językowe – D. Chmura, M. Duda.
9. Oprowadzanie po Muzeum Mleczarstwa – M. Kluz-Kula.

Serdecznie dziękujemy nauczycielom za pracę podczas organizacji olimpiady. Dziękujemy również naszym wspaniałym uczniom z klas: 2 B, 2 C, 3 B, 3 C i 4 B  za wielkie zaangażowanie podczas przygotowań oraz profesjonalną obsługę gości.

Koordynatorem działań była M. Kluz-Kula.

Za nami 23 edycja „Olimpiady żywieniowej”. Mamy nadzieję, że nasi goście byli zadowoleni z pobytu w naszej szkole. Podstawowe wydatki związane z organizacją Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności finansuje Ministerstwo Edukacji Narodowej. Dodatkowo sponsorami nagród i upominków była: Agencja Reklamowa – WALDI, Neogast – profesjonalne wyposażenie gastronomii, ICN Polfa Rzeszów, Podkarpackie Stowarzyszenie Diabetyków w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Spożywczych im. T.Rylskiego.                                                    

Nad całością organizacji olimpiady czuwała p. mgr inż. Anna Ulan.