Godło
Wirtualny spacer
Aktualny projekt UE
Szkoła partnerska


Archiwum

WIELKI SUKCES UCZENNIC 2B – SABINA MATERNIA ZOSTAŁA LAUREATKĄ OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI, A MARZENA SIŁKA JEJ FINALISTKĄ !!!

W dniach 22 – 24 marca 2018 r. w Lublinie odbył się finał XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej
i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Uczniowie mieli do rozwiązania bardzo trudny test dotyczący wiedzy z zakresu biologii, chemii, technologii gastronomicznej, żywienia człowieka, dietetyki oraz szeroko rozumianej obsługi konsumenta.

Po trudnym i pełnym emocji teście, uczniowie przystąpili do rozwiązania projektu dotyczącego planowania jadłospisów, oceny sposobu żywienia, procesów technologicznych oraz zasad obsługi gości.

Po ciężkich zmaganiach, Komitet Główny wyłonił laureatów, finalistów i uczestników.

beznazwy5

Sabina Maternia – uzyskała tytuł laureata, a Marzena Siłka – tytuł finalisty Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Obie uczennice są zwolnione z testu pisemnego w kwalifikacji TG.07 i TG.16 a także mają otwarte drzwi na wiele uczelni wyższych. Laureaci i finaliści otrzymali także cenne nagrody pieniężne i rzeczowe ufundowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, instytucje, które objęły patronatem honorowym olimpiadę oraz przez sponsorów.

Ważnym punktem Olimpiady był niezwykle interesujący wykład prof.dr hab. Jana Gawęckiego pt. „Błękitny sposób na długowieczność”.

Olimpiadzie towarzyszyły warsztaty dla uczniów i nauczycieli – m. in. „Nowe trendy
w serwowaniu deserów” czy „Baklava i kawa, sporządzanie i podawanie” oraz spacer po Lubelskiej Starówce.

img_7388

XXII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności przeszła do historii. Serdecznie gratulujemy naszej laureatce Sabinie oraz finalistce Marzenie i życzymy dalszych sukcesów zawodowych i osobistych.

Do olimpiady uczennice przygotowywała mgr inż. Anna Ulan.