Godło
Wirtualny spacer
Aktualny projekt UE
Szkoła partnerska


Szkoła promująca zdrowie
Archiwum

POKAZ KULINARNY I WARSZTATY GASTRONOMICZNE POD OKIEM NASZEGO ABSOLWENTA DANIELA GORCZYCY

1
 
W dniu 20 marca 2018 roku uczniowie klasy 2 B i 2 C uczestniczyli w pokazie kulinarnym, połączonym z warsztatami gastronomicznymi.
 

Pokaz nowych trendów, nowoczesnych technik kulinarnych w gastronomii i dekoracji talerza przeprowadził nasz absolwent, Daniel Gorczyca, który 7 lat temu ukończył nasze technikum
w zawodzie kucharz.

 
Dziś Daniel jest kreatorem sztuki kulinarnej, co mogliśmy podziwiać podczas pokazu. Jest najmłodszym członkiem Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz ambasadorem marki Bonduelle. Zawodowa droga Daniela była bardzo ciekawa – rozpoczynał jako pomocnik
w kuchni, potem był kucharzem, szefem zmiany w hotelu Arłamów, dziś jest szefem kuchni w prestiżowym hotelu Siedlisko Morena.

Wśród przygotowywanych potraw znalazły się: przystawka zimna – dorsz na musie groszkowo – limonkowym podany z chipsami z białej czekolady i quinoa. Przystawka gorąca – ozorki wieprzowe w otrzewnej podane z puree dyniowym i sosem z rokitnika i żurawiny. Jako danie główne mieliśmy okazję spróbować konfitowaną kaczkę z puree z grochu
i boczku z dodatkiem karmelizowanych buraczków i sosu na bazie świeżych ogórków. Druga propozycja dania głownego to polędwiczka wieprzowa przygotowana metodą sous vide podana na puree z grochu z dodatkiem karmelizowanego kumkwatu. Zwieńczeniem naszego menu był fondant czekoladowy podany na puree z kalafiora i białej czekolady z sosem marchewkowym.

 
Uczniowie uczestniczący w pokazie byli bardzo zadowoleni; wszystkie potrawy były bardzo oryginalne i smakowały wybornie.
img_7248
 
Dziękujemy bardzo serdecznie Danielowi za poświęcony czas podzielenie się swoją wiedzą
z młodszymi kolegami.
 
Pokaz zorganizowała mgr inż. Anna Ulan.