POKAZ KULINARNY I WARSZTATY GASTRONOMICZNE POD OKIEM NASZEGO ABSOLWENTA DANIELA GORCZYCY

Pokaz nowych trendów, nowoczesnych technik kulinarnych w gastronomii i dekoracji talerza przeprowadził nasz absolwent, Daniel Gorczyca, który 7 lat temu ukończył nasze technikum
w zawodzie kucharz.
w kuchni, potem był kucharzem, szefem zmiany w hotelu Arłamów, dziś jest szefem kuchni w prestiżowym hotelu Siedlisko Morena.
Wśród przygotowywanych potraw znalazły się: przystawka zimna – dorsz na musie groszkowo – limonkowym podany z chipsami z białej czekolady i quinoa. Przystawka gorąca – ozorki wieprzowe w otrzewnej podane z puree dyniowym i sosem z rokitnika i żurawiny. Jako danie główne mieliśmy okazję spróbować konfitowaną kaczkę z puree z grochu
i boczku z dodatkiem karmelizowanych buraczków i sosu na bazie świeżych ogórków. Druga propozycja dania głownego to polędwiczka wieprzowa przygotowana metodą sous vide podana na puree z grochu z dodatkiem karmelizowanego kumkwatu. Zwieńczeniem naszego menu był fondant czekoladowy podany na puree z kalafiora i białej czekolady z sosem marchewkowym.

z młodszymi kolegami.