Godło
Wirtualny spacer
Aktualny projekt UE
Szkoła partnerska


Szkoła promująca zdrowie
Archiwum

eliminacje okręgowe Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

SAMSUNG CSC

Sabina Maternia uzyskuje II miejsce, a Marzena Siłka IV miejsce podczas eliminacji okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności!!!

W piątek 12 stycznia 2018 roku Zespół Szkół Spożywczych już po raz 22 gościł najlepszych uczniów z województwa podkarpackiego, którym nie zabrakło odwagi, by stanąć w szranki rywalizacji w eliminacjach okręgowych Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
i Żywności, której celem jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemem racjonalnego żywienia oraz promocja zdrowia w codziennym życiu.

Tematyką wiodącą tegorocznej edycji są „Warzywa i owoce – przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. A ujmując rzecz trochę kolokwialnie, chodzi o rodzaje warzyw i owoców, przebieg procesów technologicznych w przetwórstwie oraz roli, jaką warzywa i owoce odgrywają w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych i nowotworowych.

Otwarcia olimpiady dokonała pani dyrektor mgr inż. Aleksandra Wanic, która pełni rolę sekretarza komisji okręgowej.

Następnie głos zabrał przewodniczący olimpiady dr inż. Tomasz Cebulak, który jest pracownikiem Uniwersytetu Rzeszowskiego. Zastępcą przewodniczącego komisji jest p. mgr Marta Jadach–Stupnicka. Kolejnym etapem było losowanie nauczycieli, którzy oceniali prace olimpijczyków.
W eliminacjach okręgowych wzięło udział 57 uczniów z różnych szkół, zarówno z techników jak i liceów.
Uczniowie mieli do rozwiązania test składający się z 80 zadań, wśród których było 40 zadań jednokrotnego wyboru, w następnych 20 zadaniach należało zadecydować o prawdziwości lub fałszu, tzw. zadania na TAK lub NIE. Ostatnie 20 pytań to przyporządkowania; za prawidłowe zestawienie 3 par można było uzyskać 2 pkt. Łączna ilość punków za cały test wynosiła100.

img_3310
Zwycięzcą 22 edycji została Wiktoria Suchy z I Liceum Ogólnokształcącego im.
J. Słowackiego W Przemyślu. Na drugim miejscu uplasowała się Sabina Maternia, uczennica II B technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Spożywczych im.
T. Rylskiego w Rzeszowie, III miejsce Dominka Szczotka z I Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Jarosławiu, a czwarte miejsce zdobyła uczennica Marzena Siłka również z II B technikum żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole.


Do eliminacji okręgowych uczennice przygotowywała pani mgr inż. Anna Ulan.
Olimpiada ma charakter ogólnopolski, ponieważ w tym samym czasie obywają się eliminacje w 11 okręgach w całej Polsce. Do etapu centralnego Komitet główny olimpiady kwalifikuje około 50-60 uczniów z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów w Polsce. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem nasze uczennice będą reprezentować Podkarpacie na eliminacjach centralnych, które w tym roku odbędą się w dniach 22 – 24 marca 2018
w Lublinie.

Serdecznie gratulujemy laureatom i ich opiekunom merytorycznym oraz życzymy powodzenia na szczeblu centralnym.


Uczestnicy olimpiady oraz ich opiekunowie mieli możliwość uczestniczenia w „bajecznym spacerze po Rzeszowie”, połączonym ze zwiedzaniem Podziemnej Trasy Rzeszowa i Muzeum Dobranocek. Dla chętnych była też możliwość obejrzenia filmu dotyczącego promocji zdrowia, a właściwie profilaktyki dotyczącej cukrzycy pt. „Cały ten cukier” lub zwiedzenia naszego unikatowego Muzeum Mleczarstwa.

W przygotowanie olimpiady i jej właściwy przebieg zaangażowani byli następujący nauczyciele:
1. Przygotowanie sali – A. Kokoszka, B. Bernat, M. Szul; nagłośnienie – L. Sieńko.

2. Przygotowanie stołów degustacyjnych i obsługa gości oraz prace porządkowe –
M. Pabjańska, I. Kwater, R. Skaskiewicz, H. Machowska, A. Górniak.

3. Przygotowanie poczęstunku i ciast – K. Radomska i M. Borzęcka, M. Świder.
4. Obsługa recepcji – D. Bukowska.
5. Przygotowanie materiałów związanych z olimpiadą i prezentacji filmu „ Cały ten cukier” – E. Kraska, P. Muszyński, K. Latocha.
6. Pozyskanie i przygotowanie upominków – E. Madejska, A.Ulan.
7. Oprowadzanie po Trasie Podziemnej i Muzeum Dobranocek –
M. Chuchla, E. Matuszkiewicz.

8. Oprowadzanie po Muzeum Mleczarstwa – Z. Sanetra, M. Kluz-Kula.

Serdecznie dziękujemy nauczycielom za włożony trud pracy podczas organizacji olimpiady. Dziękujemy również uczniom za zaangażowanie podczas przygotowań oraz obsługi gości. Koordynatorem działań była M. Kluz-Kula.

Za nami 22 edycja „Olimpiady żywieniowej”. Mamy nadzieję, że nasi goście byli zadowoleni
z pobytu w naszej szkole. Podstawowe wydatki związane z organizacją Olimpiady Wiedzy
o Żywieniu i Żywności finansuje Ministerstwo Edukacji Narodowej … Ale, dodatkowo sponsorami nagród i upominków był Urząd Miasta Rzeszowa, Centrum Medyczne Medyk, Podkarpackie Stowarzyszenie Diabetyków w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Spożywczych im. T. Rylskiego.

Nad całością organizacji Olimpiady czuwała p. dyrektor mgr inż. Aleksandra Wanic.

Informację przygotowała: mgr inż. Anna Ulan.