Godło
Wirtualny spacer
Aktualny projekt UE
Szkoła partnerska


Szkoła promująca zdrowie
Archiwum

KONFERENCJA NAUKOWA NA TEMAT CUKRZYCY

W dniu 14 listopada 2017 roku odbyła się w naszej szkole konferencja naukowa pod hasłem

„Cukrzyca – lepiej zapobiegać niż leczyć”

połączona z badaniami profilaktycznymi.

1

Celem konferencji było podniesienie świadomości na temat profilaktyki, objawów choroby, sposobów jej leczenia oraz konsekwencji, jakie grożą w przypadku zaniedbań. Patronat Honorowy nad konferencją objął Podkarpacki Kurator Oświaty. W wydarzenie to wpisuje się realizacja projektu edukacyjnego związanego z Narodowym Programem Rozwoju Czytelnictwa – nasza szkoła otrzymała dofinansowanie na zakup książek do biblioteki szkolnej.

dsc_5622

Ponieważ jesteśmy szkołą promującą zdrowie, zakupiono książki na temat zdrowego stylu życia, w tym pozycje dotyczące zapobiegania i walki z cukrzycą. Jeszcze przed konferencją wychowawcy klas przeprowadzili szereg zajęć na ten temat, wykorzystując księgozbiór znajdujący się w bibliotece, a uczniowie wykonali plakaty.

 

Otwarcia konferencji dokonała pani dyrektor mgr inż. Aleksandra Wanic, która powitała zaproszonych gości oraz uczniów biorących udział w konferencji. Pierwszy wykład „Dobry metabolizm to nie wszystko” wygłosiła pani dietetyk mgr Agnieszka Momora. Następnie sporą dawkę wiedzy dostarczył nam podolog pan Piotr Bielawski, który w wykładzie „Stopy, które nas noszą” poruszył problem chorób wywołanych niewłaściwą higieną, źle dopasowanym obuwiem oraz konsekwencjami, jakie mogą się pojawić przy cukrzycy; mowa tu o stopie cukrzycowej, z powodu której w ciągu roku w Polsce dokonuje się około 14000 amputacji kończyn dolnych. Kolejnym punktem programu był wykład pani mgr inż. Anny Ulan pod tytułem „Cukier – mały słodki drań”.

img_1855

Dużą dawkę medycznych wiadomości przekazała nam pani doktor diabetolog Anna Juza, która w wykładzie „Cukrzyca – choroba, która nie boli” mówiła o objawach, sposobach leczenia oraz konsekwencjach nieleczonej cukrzycy. A ponieważ wszyscy wiemy, że ruch to zdrowie, sportową atrakcją naszej konferencji był występ zespołu Largo z Hermanowej z pięknym układem tanecznym „Jezioro Łabędzie”. Ostatnim punktem programu była projekcja filmu „Cały ten cukier”. Film ten bardzo porusza wyobraźnię i pokazuje konsekwencje nadmiaru cukru w diecie. 

 

Dzięki współpracy z panem Andrzejem Mielcarkiem, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Rzeszowie, nasi goście, uczniowie i nauczyciele mieli możliwość wykonania następujących badań: oznaczenie poziomu glukozy we krwi oraz pomiar ciśnienia tętniczego. Badania te wykonywały panie pielęgniarki z Centrum Medycznego Medyk oraz z Przyszpitalnej Przychodni Diabetologicznej w Rzeszowie. Salon Optyczny „Doktor Marchewka” przeprowadzał badanie wzroku, a pani dietetyczka określała skład masy ciała za pomocą specjalistycznej wagi. Uczniowie mieli również możliwość obliczenia i interpretacji BMI.           

Sponsorami naszej konferencji byli: Supermarket Piotr i Paweł z galerii Millenium Hall, który zapewnił naszym  uczniom smaczne, zdrowe i pozbawione cukru przekąski na bazie zbóż, orzechów i migdałów oraz super pyszne owoce. Kolejnym sponsorem była firma Jurajska sp. z o.o., która jest producentem Naturalnej Wody Mineralnej „Jurajska” o bardzo dobrym składzie makro i mikroelementów.

„Logistyką uczniów” na badania koordynowały panie: mgr inż Anna Górniak oraz mgr inż. Małgorzata Wojtala. W czasie przerwy nasi goście mieli możliwość spróbowania zdrowych przekąsek, wśród których znalazły się pierożki z pieczarkami i dipem czosnkowym, naleśniki ze szpinakiem, ciasto marchewkowo – orzechowe oraz koktajl truskawkowy, wykonanych przez naszych uczniów pod kierunkiem pani mgr inż. Krystyny Radomskiej. Ciasteczka owsiane o niskim indeksie glikemicznym wykonali uczniowie pod okiem pani mgr inż. Marty Świder. Nad przygotowaniem stołu bankietowego oraz obsługą gości i nauczycieli czuwała pani mgr inż. Małgorzata Pabjańska.

 

Dekorację sali koordynowały panie mgr Barbara Bernat, mgr Urszula Jarek oraz mgr Renata Skoczylas.  Mamy nadzieję, że olbrzymia dawka wiedzy, którą dostali uczniowie wpłynie zdecydowanie pozytywnie na konsekwencje, jakie niesie cukrzyca i jak wiele osób na nią choruje.

img_1862

Chcielibyśmy, aby wszyscy mając wybór – wybierali mądrze takie produkty i napoje, które nie zawierają nazbyt dużo cukru w swoim składzie. Pamiętajmy również, że w wielu przypadkach nasze zdrowie jest
w naszych rękach.

Bądźmy zdrowi!

   Organizatorem konferencji była mgr inż Anna Ulan.